Välkommen till Studio Adapt

Vi hjälper dig med digitala lösningar, studior och produktion av livesändningar, hybridevent och hubmöten.

Streaming och inspelning

Livesänd ditt streamade event från en virtuell eller digital studio. Adapt har centrala studior i olika storlekar i både Stockholm och Göteborg. Från våra studior kan du streama ut ditt event till ett obegränsat antal tittare över hela världen. Livestreamen kan enkelt läggas in på en vanlig hemsida eller i en digital interaktiv plattform.

Tittarna kan se din livestream via en vanlig webbläsare. De kan också skicka in frågor och chatta med studion. Om du har externa talare kan de kopplas upp mot studion med hjälp av Zoom eller Teams. 

Adapts studior innehåller allt teknik som behövs för att producera och livestreama ett event; ljudteknik, ljusteknik, bildteknik, kameror, streamingserver samt tekniker. Vi kan även hjälpa dig med koncept och projektledning.

Porträtt på Gunhild Fretheim

Gunhild Fretheim

Vill du ha mer information om innehållet på den här sidan? Varmt välkommen att kontakta mig.

gunhild@adapt.se +46 0709 43 1225

Vad betyder det att livestreama från en studio?

När du livestreamar från en studio innebär det att du via internet sänder ut ett förinspelat eller liveproducerat innehåll. Tittarna kan se din livestream via en vanlig webbläsare i sin dator eller mobila enhet. Innehållet som sänds ut streamas kontinuerligt från studion till en streamingserver, exempelvis Vimeo eller Youtube. Streamingservern skickar i sin tur signalen vidare till ett stort antal andra servrar över hela världen som på så sätt delar på trafiken och belastningen. När tittaren startar streamen i sin webbläsare ansluter den automatiskt till den server som geografiskt är närmast dem. Streamingservern känner av och anpassar kvalitén på livestreamen efter tittarens internetuppkoppling. Ju bättre uppkoppling desto högre kvalité. Det tar normalt ca 15-20 sekunder att föra över signalen från studion upp till streamingservern, vidare ut till de andra servrarna över världen, och sedan ned till varje enskild tittare. Det innebär alltså att det tar ca 15-20 sekunder från det att något sänds ut från studion tills dess att tittarna ser det på sina enheter.

Vad är fördelen med livestreaming?

Den stora fördelen med livestreaming är att du kan skicka ut ditt innehåll till ett obegränsat antal tittare som kan se livestreamen i en vanlig webbläsare. Vem som helst med en internetuppkoppling kan se sändningen så länge de har internetuppkoppling, en enhet med webbläsare, och länken till din livestream. Du får också en hög bild- och ljudkvalité, i många fall motsvarande en TV-produktion.

Är livestreaming säkert? En livestream kan döljas så att endast de med rätt länk kan titta på den. Livestreamen kan också läggas bakom en inloggning eller betalvägg. Men det är fortfarande ett öppet format och man skall betraktade livestreamingen som att vem som helst, om de verkligen vill, kan komma åt den. En livestream skall alltså inte användas för hemlig information.

Vad är nackdelen med livestreaming?

Den enda egentliga nackdelen med livestreaming är att det innebär en fördröjning på 15-20 sekunder från studion till tittarens webbläsare. Det betyder att man måste planera lite extra om man skall använda interaktion mellan studio, deltagare och tittare. Om externa talare skall delta i sändningen kan de inte ringa in till studion och samtidigt titta på livestreamen. De kopplar istället upp sig mot studion med exempelvis Teams eller Zoom och kan då via de tjänsterna både kommunicera med studion och titta på det som sänds ut. Däremot ger Zoom och Teams en lägre kvalité än livestreamen. Vid röstningsmoment och interaktivitet måste man också tänka på att det tar 15-20 sekunder innan tittarna ser att man exempelvis ställt en fråga från studion, och att det sedan tar ytterligare tid innan studion får in svaren. Man måste därför rent dramaturgiskt anpassa innehållet efter fördröjningen.

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du godkänner detta.

Läs vår policy här.