Välkommen till Studio Adapt

Vi hjälper dig med digitala lösningar, studior och produktion av livesändningar, hybridevent och hubmöten.

Och nu då..?

Efter 14 månader kan vi äntligen börja titta framåt mot ett öppet samhälle och sakta återvända till livet efter pandemin. För bolagen betyder detta att de kan ge sina anställda möjlighet att stänga av datorn och få träffas på riktigt. För föreläsare betyder det att få titta publiken i ögonen och se deras leenden när de pratar. Men vad händer egentligen med studiorna och allt vi har lärt oss om det digitala? Är det över nu?

Året vi alla ändrades

Mars 2020. Klockan slår tolv och telefonen börjar ringa. När dagen är över har nästan alla Adapts inplanerade projekt för året blivit avbokade eller flyttade. Kunderna är oroliga och undrar hur de kan kommunicera med sina anställda utan att träffas. Zoom, Teams och Skype var alla verktyg som användes i nödfall, och det verkade nästan omöjligt att få ihop en konferens utan en fysisk lokal.

 

Scen med artister som spelar musik

 

Resten är historia och 2020 kommer föralltid stå skrivit som året vi lärde oss att kommunicera på distans. Den 14e mars stod vi klara med vår första studio i Stockholm och kunde erbjuda våra kunder möjligheten att livesända sina event. Det första projektet bokades redan efter några dagar och blev en mycket lyckad sändning för byrån GL Nordic. Efter det växte vi in i det digitala formatet tillsammans med våra kunder och lärde oss ny teknik i takt med deras behov. I skrivande stund har vi genomfört mer än 800 livesändningar av olika format.

 

Är det slut nu?

Det närmar sig sommar och vi börjar se slutet på pandemin. Många är vaccinerade, och sakta men säkert lättar regeringen på restriktionerna i samhället. Betyder det att vi ska gå tillbaka till hur det var innan pandemin? Kanske. Våra kunder längtar efter att ses, och vi längter efter att få bygga stora eventmiljö och montrar igen.

Vi tror däremot inte att det är slutet på de digitala mötesformerna - utan början på nya former. Det hummas om hybrid- och hubmöten överallt, begrep vi kommer lära oss mycket mer om de närmaste månaderna. För det går nämligen inte att exkludera de som inte vill resa längre. På kongresser, konferenser, mässor och kickoffs kommer det att ställas krav på möjligheten att delta digital, och då finns vi där.

 

Homecoming 2021 inspelning

 

Planera smart - inte stort

Så hur ska man planera inför höstens och vinterns stora evenemang? Hybrid och hubmöten låter svårt, men det behöver de inte vara. Vi på Adapt har gjort hybridsändningar sen 2018 och vi vet vilka utmaningar man kan stöta på i planeringsfasen. Det gäller att börja i rätt ände, och det är ofta med syftet. Vad önskar ni att få ut av ert event? Vem är målgruppen? Vart ska fokus ligga?

 

Man och kvinna som äter popcorn

 

Som produktionsbolag får vi ofta vara med tidigt i planeringsfasen, och efter 25 år i branschen har vi fått erfara alla sorts evenemang. Nedan är några tips och takeaways från oss som kan vara bra att ta med sig i det nya formatet:

1) Interna evenemang ska ha fokus på deltagarna och kräva närvaro. Lägg upp dagen efter deltagarnas förutsättningar, både fysiskt och digitalt. Framgångsreceptet ligger i att skapa interaktion, och det finnas otaliga möjligheter för detta - bland annat frågesport, VR, fototävlingar och engagerande paket som skickas hem i förväg.

2) Ett hubmöte är inte en breakout-session. Deltagarna på plats har en förväntan om ett fysiskt evenemang och deras upplevelse ska vara lika bra som på en vanlig konferens. Se till att lokalen är anpassad efter publiken, att det finns bra bild och ljud, och sätt gärna upp en kamera i lokalen så livesändningen har tvåvägskommunikation.

3) En digital portal är en hygienfaktor. Ska man sitta hemma och kolla på en livesändning ska det finns möjlighet att interagera med talare och publik. Om man livestreamar ett hybridevent kräver det lika stort fokus på publiken i lokalen som de som deltar hemifrån - och en digital portal ger möjlighet för detta. I portalen kan alla deltagarna nätverka med varandra, och talare kan plocka upp frågor som kommer in digitalt från alla som tittar.

Funderar du på hur du ska lägga upp ditt nästa event? Tveka inte höra av dig till oss, vi är redo för nya utmaningar!

 

Människor

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du godkänner detta.

Läs vår policy här.